Natuurlijke Cosmetica

Alle keurmerken op een rij

Er is meer vraag naar duurzame producten waardoor er verschillende producten in de schappen bij komen. Natuurcosmetica herken je door de verschillende iconen op de verpakkingen. Ze kunnen je helpen bij het advies aan je klant die een ‘groene keuze’ wil maken.

Natuurlijke grondstoffen

Producten die de milieukeurmerken dragen, bevatten natuurlijke grondstoffen, zoals plantaardige olie, vetten en wassen, kruidenextracten of etherische oliën en aroma’s uit gecontroleerde biologische verbouw of wildernis, conform de gestelde richtlijn.¹ Van belang zijn hierbij:

  • het gebruik van een minimaal percentage natuurlijke ingrediënten;
  • zorgvuldige keuze van de verwerkte plantaardige grondstoffen;
  • ecologische verdraagzaamheid van ieder product;
  • milieu- en hulpbronbesparende productieprocessen;
  • biologische afbreekbaarheid van grondstoffen.

¹Bron: Nederlandse Cosmeticavereniging

NATRUE

Vanuit Duitsland is het initiatief genomen een NATRUE-label te ontwikkelen. Het is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke natuurcosmetica. De hele productieketen is mens- en natuurvriendelijk en de producten zijn niet getest op dieren.

BDIH

In 1996 ontwikkelde de BDIH − dat is de vereniging voor Duitse industrie en handel − richtlijnen voor gecontroleerde natuurcosmetica. Het is een Duits keurmerk dat staat voor alleen natuurlijke grondstoffen, waarvan zoveel mogelijk proefdiervrij en biologisch – meer dan 95 procent, tenzij anders vermeld.

ECOCERT

SECOCERT is een organisatie voor biologische certificering, opgericht in Frankrijk in 1991. Zij richt zich op ecologische en organische productie van voedingsmiddelen, cosmetica en kleding. Voor cosmetica heeft ECOCERT richtlijnen opgesteld, die het gebruik van natuurlijke bestanddelen met een hoge ecologische kwaliteit stimuleren. Deze richtlijnen zijn terug te vinden in twee keurmerken voor natuurlijke en biologische cosmetica: Organic Cosmetic en Natural Cosmetic.

1% for the Planet

Dit is een internationale organisatie waarvan de leden ten minste één procent van hun jaarlijkse omzet bijdragen aan milieuoorzaken. Hun missie is om "een alliantie op te bouwen, te ondersteunen en te activeren van bedrijven die zich financieel inzetten voor het creëren van een gezonde planeet"

Eve Vegan certificaat

Dit certificaat is een geregistreerd handelsmerk. Deze organisatie garandeert de consument dat er geen materialen van dierlijke oorsprong worden gebruikt tijdens het productieproces van de door hen gecertificeerde producten. EVE, of Expertise Vegane Europe, behoort tot VEGAN FRANCE, die de economische ontwikkeling van veganistische alternatieven vooropstelt en een meer verantwoorde consumptie ten opzichte van dieren ondersteunt. De organisatie voert geregeld controles uit op het terrein, en kan zo garanderen dat elk gecertificeerd product voldoet aan de normen om als 100% vegan beschouwd te worden.

Vegan-keurmerk

Cosmetica die dit keurmerk draagt, is gemaakt zonder dierlijke ingrediënten (wolvet, bijenwas, geitenmelk en lactose). Er is ook een verbod op dierproeven opgenomen in de eisen, maar die zijn sinds 2013 in de EU verboden, en daar onderscheidt het keurmerk zich dus niet meer op. Eigenaar van het keurmerk is The Vegan Society

COSMEBIO

Deze Franse beroepsorganisatie geeft ook twee keurmerken uit: COSMEBIO BIO en COSMEBIO ECO. Deze zijn gericht op milieuvriendelijke productie en de producten worden niet op dieren getest. Producenten van natuurcosmetica worden verplicht een duurzaamheidsplan op te stellen. De biologische aspecten van het keurmerk worden onafhankelijk gecontroleerd, door ECOCERT.

Soil Association

Dit is een Brits keurmerk dat een standaard voor gezondheids- en cosmeticaproducten heeft geïntroduceerd, vergelijkbaar met het Nederlandse EKO-keurmerk. Zij streven naar een wereldwijde biologische norm. Het label kan worden teruggevonden op voedingsproducten, textiel en cosmetica. Het label is verankerd in de Europese wetgeving en wordt beheerd door Soil Association, een organisatie die zich inzet voor gezonde en duurzame voeding en landbouw. De controle gebeurt door een onafhankelijk controleorganisme.

ICEA

ICEA is de belangrijkste verklarende instantie van natuurlijke cosmetica in Italië. De Italiaanse vereniging van biologische landbouw − AIAB − en het Certificeringsinstituut voor Milieu en Ethiek − ICEA − hebben, samen met een groep van fabrikanten, leidende beginselen voor natuurlijke en biologische cosmetica ontwikkeld. Cosmetica die aan de strenge eisen van deze certificeringsinstantie voldoet, ontvangt de status van biologisch. Alle stadia van het productieproces worden gecontroleerd.

COSMOS

Een aantal keurmerken – te weten BDIH, COSMEBIO, ECOCERT, ICEA en Soil Association – hebben een Europese standaard opgezet voor natuurlijke en biologische cosmetica. COSMOS maakt onderscheid tussen biologische en natuurlijke formules en verplicht tot het vermelden op de verpakking van het exacte percentage van ingrediënten dat van biologische en/of natuurlijke oorsprong is.

Natural Cosmetics Standard

Natural Cosmetics Standard (NCS) is een keurmerk voor natuurlijke cosmetische producten. Het onafhankelijke label bepaalt onder andere de kwaliteit van de ingrediënten in natuurlijke cosmetica.

ICADA

ICADA is een internationaal keurmerk voor natuurlijke en organische cosmetische producten. Het is gemakkelijk te begrijpen voor de consument en eenvoudig te implementeren voor cosmetische bedrijven.

Ecocontrol

Ecocontrol heeft een keurmerk dat garant staat voor het biologische deel in het product. Dit keurmerk wordt in combinatie met ICADA, NCS of NATRUE gevoerd.