Overmatig zweten


Iedereen zweet wel eens. Is het niet door inspanning of spanning, dan wel door warmte of wellicht door een andere oorzaak.

Hyperhidrose

Iedereen zweet wel eens. Is het niet door inspanning of spanning, dan wel door warmte of wellicht door een andere oorzaak. Zweten is een normale reactie van het lichaam. De huid koelt af door de verdamping van het zweet en het lichaam verliest hierdoor overtollige warmte. Sommige mensen zweten meer dan anderen. Veel of overmatig zweten kan hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Hyperhidrose kan over het gehele lichaam optreden, maar meestal blijft het beperkt tot bepaalde lichaamsdelen, zoals de oksels, het gezicht, de handpalmen en de voetzolen. Aluminiumzouten op de huid verminderen het zweten.

Advies


Voorlichting en niet-medicamenteuze adviezen door de huisarts vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling. De huisarts kan een behandeling via de huid voorschrijven met aluminiumchloride-oplossing of aluminiumhydroxychloride-oplossing of -crème. Als dit niet effectief is, kan bij ernstige klachten oraal oxybutynineworden overwogen.

Bij forse klachten van zweten kan aluminiumzouten in een sterkte van 15-20% en aluinpoeder worden gebruikt, als gewone deodoranten niet voldoende helpen. De werkzame stof aluminiumzouten op de huid zit in de producten: Aluminiumhoudende deodorant, Aluminiumchloride oplossing FNA, Aluminiumhydroxychloride oplossing of crème FNA, Aluin strooipoeder, samengesteld FNA

Gebruikswijze producten:

  • De 15-20%-producten: 's avonds aanbrengen op een droge en schone huid. 's Ochtends weer afwassen. In het begin elke avond, na 5 dagen om de dag of enkele keren per week.
  • Aluinpoeder: op de schone en droge huid strooien en enkele uren laten zitten. Vervolgens de huid goed afwassen met water en zeep.
  • Gewone deodoranten: aanbrengen naar behoefte op een schone, gewassen huid. Meestal is 2 keer per dag voldoende.

(bronnen: mmc.nl, thuisarts.nl, apotheek.nl)

Let op: Als aluminium in de ogen, mond of neus komen kan het daar irritatie veroorzaken. Men kan ook last krijgen van huidirritatie. Adviseer de arts te raadplegen als een patiënt er veel last van heeft. Aluminiumzouten kunnen sieraden en kleding verkleuren of aantasten.

Behandelingen door dermatoloog

Indien producten met aluminiumzouten niet afdoende helpen kan doorverwijzing naar een dermatoloog uitkomst bieden. Binnen het ziekenhuis worden er verschillende behandelingen voor overmatig zweten aangeboden. De arts bepaalt samen met de patiënt welke behandeling passend is en zal dan ook meer uitleg geven.