Leefstijladvies, iets voor bij mij in de apotheek?

Ben jij je er ook steeds bewuster van, dat patiënten veel zelf kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren en dat alleen medicatie vaak onvoldoende oplossing biedt?

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat een gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage kan leveren aan het voorkomen of behandelen van vele klachten en ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. De coronapandemie heeft dit nog eens extra benadrukt en laat zien dat een gezonde leefstijl medebepalend is voor een gunstiger beloop van de infectie. Een gezonde leefstijl en preventie zorgen voor positieve effecten op de gezondheid, in het voorkomen van ziektes, in de genezing of hebben een positieve invloed tijdens en na ingrepen. Ze dragen bovendien bij aan het voorkomen van sommige bijwerkingen en complicaties van medicijnen en andere medische behandelingen.

Vraag 1: Heb je enig idee voor hoeveel procent leefstijl- en omgevingsfactoren bijdragen aan het ontstaan van een ziekte of aandoening?

a) 0-20%

b) 20-40%

c) 40-60%

d) > 60%

Het goede antwoord is antwoord D. Circa 70% (gemiddelde in de range van 60-80%).

Blue Zones

De Stanford University heeft onderzocht dat een ziekte slechts in 5% van de gevallen volledig aan erfelijkheid kan worden toegeschreven. Het hebben van een bepaalde erfelijke belasting draagt dus maar voor een klein deel bij aan de kans op het daadwerkelijk ontstaan van een ziekte en dat meer dan 70% van de kans te beïnvloeden is, onder andere door gezonde leefstijlfactoren. In de zogenaamde Blue Zones, een aantal gebieden in de wereld waar mensen gemiddeld gezien ouder worden dan in andere delen van de wereld, weet men dit al lang en past men de principes voor een gezonde leefstijl toe. De Blue Zones hebben negen gemeenschappelijke kenmerken. Bekijk hiernaast het filmpje: Hoe word je gezond oud?

Vraag 2: Welke factoren dragen onder andere bij aan het gezond ouder worden in de Blue Zones? a) Voldoende beweging, bewerkt voedsel, natuurlijk dag-nachtritme, sociale interacties

b) Sociale interacties, voldoende beweging, onbewerkt voedsel, natuurlijk dag-nachtritme

c) Onbewerkt voedsel, weinig beweging, natuurlijk dag-nachtritme, weinig sociale interacties

d) Onnatuurlijk dag-nachtritme, voldoende beweging, weinig sociale interacties, onbewerkt voedsel

Stuur je antwoord op vraag 2 voor 1 september 2021 naar: nascholing@sbaweb.nl en win het boek "De blue zones methode" van Dan Buettner.

Uit de goede antwoorden wordt een prijswinnaar getrokken.

Leefstijladvies in de apotheek

Stel dat verbeteringen in de leefstijl net zo effectief zijn als medicatie of een operatie om een patiënt gezonder te maken, of misschien wel effectiever? Dan is het logisch dat wij, het apotheekteam, de patiënt gaan helpen om een gezonde leefstijl aan te gaan nemen. De diverse contactmomenten met de patiënt bieden je de kans om het gesprek over leefstijl aan te gaan. Met een gezonde leefstijl krijgt de patiënt meer regie over zijn eigen gezondheid, verbetert zijn vitaliteit en neemt het gebruik van medicatie af.

Ga je graag met leefstijl aan de slag in jouw apotheek? Dan is de interactieve training over leefstijladvies in de apotheek echt iets voor jou! De training is vanaf september te volgen bij de SBA Academie! Houd onze website in de gaten!

Deze training wordt ontwikkeld door ziekenhuisapotheker en voorzitter van de Landelijke Werkgroep Voeding en Farma, Rinske Pauw.