Poets je kennis op over…mondgezondheid!

Twee keer per dag twee minuten poetsen, red jij dat? En poets je wel goed (genoeg)? Een gezonde mond is belangrijk voor een goede algehele gezondheid. Immers, de mond- en keelholte is de toegangspoort van ons lichaam.

Een slechte mondgezondheid kan leiden tandvleesontsteking en parodontitis. En dat laatste wordt in onderzoeken weer in verband gebracht met een grotere kans op allerlei aandoeningen, van Alzheimer tot hart- en vaatziekten.

In sommige gevallen is ons lichaam extra vatbaar om parodontitis te ontwikkelen en is mondhygiëne nóg belangrijker dan normaal. Tijdens zwangerschap bijvoorbeeld. Door de veranderende hormonen – in het bijzonder progesteron – wordt de doorlaatbaarheid van de haarvaatjes in het tandvlees verhoogd. Hiermee wordt het tandvlees gevoeliger voor bacteriën en toxinen.1,2

Een goede mondhygiëne waarbij ook plak wordt verwijderd, vermindert gingivitis bij zwangere vrouwen tot wel 50%!3.

Ook diabetici lopen een grotere kans op het ontwikkelen van mondproblemen, maar daar lijkt ook een wederkerigheid van toepassing: parodontitis kan het risico op diabetes verhogen.4,5

En in UA2 van dit jaar las je al hoe ontstekingseiwitten vanuit de mond uiteindelijk het risico op cardiovasculaire problemen vergroten.

Een goede mondhygiëne volgens het Oral-B principe:

 1. Poets als een pro met de electrische Oral-B iO Deze verwijdert 100% meer tandplak dan poetsen met een gewone tandenborstel
 2. Fluoridetandpasta helpt het tandvlees beschermen tegen plak
 3. Maak ook de ruimte tussen de tanden en kiezen schoon met een flossdraad
 4. Spoel na met mondwater
 5. Ga regelmatig naar de tandarts om problemen voor te blijven

Gingivitis = ontsteking van het tandvlees, gezwollen of zelfs bloedend tandvlees Parodontitis = vergevorderde ontsteking van het tandvlees waarbij ook het kaakbot is aangetast. Kiezen en tanden kunnen losraken.

WAARSCHUWINGSIGNALEN

 • Rood, gezwollen of gevoelig tandvlees
 • Terugtrekkend tandvlees, blootliggende en gevoelige tandhalzen
 • Bloedend tandvlees
 • Slechte adem, droge mond
 • Losse tanden
 • Pijn bij het kauwen

Bronnen: (via Oral-B) 1. Hugoson A. Gingivitis in pregnant women. A longitudinal clinical study. Odontol Revy 1971. 22:65-84. 2. Stamm JW. Epidemiology of gingivitis. J Clin Periodontol 1986; 13:360-366. 3. Loe H. Periodontal changes in pregnancy. J Periodontol 1965; 36:209-217. 4. Grossi SG, el al. Periodontal disease and diabetes mellitus: A two-way relationship. Ann Periodontol 1998; 3:51-61. 5. Preshaw PM, et al. Periodontitis and diabetes: A two-way relationship. Diabetologia 2012; 55:21-31.